Nette afwerking en knoopsgaatjes maken

Blog, creatie en foto’s door Nienke @nienkenaait

Brindille & Twig Pocket romper en knipjes in je stof zetten?

Zoals jullie in mijn vorige blog wellicht gezien hebben, ben ik moeder van een meisje. Een heel lief meisje van bijna vier, waarmee ik elke dinsdag naar peuterzwemles ga. Ik vind dit altijd een gezellig uurtje samen met mijn kind en leerde er ook veel andere leuke ouders kennen. Zo ook een moeder met een heel schattig klein meisje, waar ik direct een klik mee had. Een paar dinsdagen en heel veel geklets over onze meisjes later, kwam ik er achter dat ze ook naaide en vond ik haar nog veel leuker. Mensen die naaien zijn echt de leukste mensen, vinden jullie ook niet? 😉

Pocket Romper en knoopsgaten maken

Deze vriendin was degene die me naar Anouck stuurde, ze had hier en daar een naailes bij haar gevolgd en zij en haar dochter hadden de leukste kleren aan dankzij de mooie stoffen van Anouck. Ik ontdekte ook al gauw dat ze een favoriet patroon had en ze was er zo enthousiast over dat ik dat patroon maar eens moest proberen. Het patroon was de pocket romper van Brindille & Twig. Volgens haar zat hij snel in elkaar, stond het leuk (vond ik ook) en was het makkelijk voor haar man om aan te trekken, wie herkent dit niet? Het leek mij leuk voor mijn dochter voor een zomerse outfit, ik maakte dus de versie met korte broek en liet mijn dochter zelf vertellen of ze met mouwen of zonder mouwen wilde.

Bij het maken vielen me bepaalde dingen op in het patroon en ik wil graag met jullie delen, wat ik heb gedaan om de romper netter af te werken. Mijn vriendin en ik delen de liefde voor naaien en houden van dezelfde stofjes, maar in het naaiwerk zijn we tegenpolen. Ze houdt van snel klaar en niet te moeilijk doen, maar dat lukt mij niet altijd. Ik wil dat alles er netjes uitziet en kan iets drie keer over doen als het niet naar mijn zin is. Zo kunnen we beide nog van elkaar leren. Toen ik haar dus ook vroeg; wat staat hier, moet ik gewoon een knipje zetten voor het touwtje? Was het antwoord; ‘Ja, dat staat er echt. Heb je dat ooit gezien in mijn rompers?’ Nee, dat had ik dus niet, maar ik kon het niet. Dus maakte ik twee knoopsgaatjes voor het touwtje. Een knoopsgat maken is op de meeste machines helemaal niet moeilijk. Deze kun je handmatig met een voetje doen of automatisch.

Mijn tips voor een mooi knoopsgat

  • Eerst even oefenen op een proeflapje in dezelfde stof.
  • Verstevig je proeflapje en je kledingstuk met niet rekbare versteviging.
  • Bij een niet automatische knoopsgatvoet: Doe de boven- en onderkant hetzelfde aantal steken, dat staat mooier. Als je het met de handknop doet kun je preciezer werken en makkelijker tellen.
  • Met een klein hobbyschaartje knip je het knoopsgaatje gemakkelijk open en bij of gebruik je scherpe seam ripper/tornmesje.

Ik werkte nooit eerder met een patroon van Brindille & Twig en was verbaasd over het feit dat er niks gezegd werd over de afwerking aan de binnenkant in dit patroon. Ik besloot dus op eigen houtje, de drukknoop omslag af te locken (dubbelvouwen en stikken was hier geen optie, dat zou te dik en zwaar worden) en ook de omslag van de pijpjes af te locken alvorens deze om te slaan en vast te zetten. De french terry/summersweat van Eva Mouton kan wat gaan pluizen, bij een jersey is dit niet noodzakelijk. Wat doe jij als een patroon niets zegt over de afwerking? Volg jij de uitleg van een patroon of ga je ook je eigen gang?

Stof: Eva Mouton

Fournituren: seam ripper/tornmesje

Patroon: Brindille&Twig Pocketromper

Groetjes Nienke

Plaats een reactie