Boxy etui Daan

Naai een leuke boxy etui! De tutorial is mede tot stand gekomen door onze stagiaire Danielle (april-juli 2024). We houden de traditie erin dat elke stagiaire die de opleiding Fashion designer volgt minstens 1 tutorial maakt. En deze etuitjes zijn favoriet tijdens de (kinder) naailessen, dus tijd voor een minitutorial!

Benodigdheden:

  • 1x buitenstof 30x40cm katoen/ canvas/ denim/ twill/ gabardine
  • 1x binnenstof 30x40cm katoen
  • 1x style vil fix 30x40cm
  • rits 30cm (met 1 standaard of sier runner)
  • leuk labeltje

Of koop je pakketje hier via Ansje!

Stap 1. Knip de onderdelen uit en strijk de style vil fix op de buitenstof

Stap 2. Indien je een leuk patroon hebt zoals bij onze bloemenstof stik de stof door op de style vil voor een leuk 3D effect, of in een ander quiltmotief zoals lijntjes of in ruitvorm. Indien je een labeltje aan de buitenkant wil, stik hem dan nu alvast door op de stof (zie blauwe etui)

Stap 3. Speld de rits van 30cm vast met de goede kant op de goede kant van de stof aan de korte kant (30cm kant). En stik deze vast. Zit de runner in de weg dan kun je tijdens het naaien, je voetje optillen en de runner naar achteren schuiven, voetje weer op de stof zetten en weer verder stikken. Of schuif de runner er nog NIET op en open de rits linten zodat je 2 lossen stukken hebt.

Stap 4. Stik de voering aan de verkeerde kant van de rits, zo sandwich je de rits tussen de stoffen.

Stap 5. Strijk de naad plat en stik deze door met een grotere steeklengte, bijv. 3.5.

Stap 6. Herhaal stap 3 en 4 aan de andere kant van het rits deel. Eventueel maak je de rits hier al open zodat je 2 losse rits linten hebt. Wat voor jou makkelijker is.

Stap 7. Maak de rits open, zodat je stap 5 , het doorstikken van de stof, kunt herhalen aan de andere kant. Schuif daarna de runner er weer op. Trek hem helemaal door zodat de rits weer aan elkaar zit en schuif hem dan een derde keer erop en laat de runner in het midden een opening maken. Maar zorg dat de zijkanten van de rits dicht zitten.

Stap 8. Leg het etui plat en zorg dat de rits in het midden zit. Je hebt nu een laag buitenstof/stylvil en de voering die plat op elkaar liggen. Indien je een label wilt, dan stop je deze er nu tussen bij de rits. (zie mint bloem etui) Naai deze zijkanten die ‘open’ zijn aan beiden kanten helemaal dicht. Zorg dat je alle lagen goed mee stikt zodat je niet na omkeren nog spiekgaatjes hebt.

Stap 9. Knip uit elke hoek een vierkant van 4x4cm. Hecht waar nodig het stiksel nog even af zodat het niet open gaat.

Stap 10. Trek de hoek open en vouw plat op elkaar zodat je al een 3D vorm, boxy vorm ziet verschijnen. Leg zowel de buitenstof/ stylvil als de binnen stof op elkaar! Naai deze vast, check ook hier goed dat je alle lagen mee stikt en dat de ‘hoeken’ even groot zijn. Herhaal dit bij 3 hoeken, bij de vierde hoek stik je alleen de buitenstof op elkaar, zorg dat je daar de binnen stof NIET mee stikt.

Stap 11. Via het gat bij de binnen stof keer je je etui om naar de goede kant via de ritsopening. Zorg altijd dat je een de tegenovergestelde hoek als eerste probeert om te keren, dus dat wat het verst weg is van de

Stap 12. Check of alles goed zit en naai dan als laatste de opening dicht. Dit lukt niet in 1 keer, maar in twee delen zie de foto met de 2 speldjes.

Stap 13. Omkeren maar en je bent klaar. Leuk hè, hoeveel ga jij er maken? Speel gerust met de afmetingen voor een groter exemplaar zoals 40/50 50/60 cm.

Tag ons gerust #boxyetuidaan #ansjestoffen #ansjehandmade @ansje.stoffen.naailessen

Groetjes

Danielle en de rest van Team Ansje