Door Regina van Nijvervlijt
Dikke Vette MINIKREA LOVE, hoe de liefde voor Minikrea patronen van Regina is ontstaan.
Ik heb enorm veel liefde voor de patronen van minikrea. Er is nog geen patroon dat ik van minikrea gemaakt heb, waar ik geen klik mee heb. Alles klopt altijd. Wel even kijken naar hoe de maten vallen – met patronen die je vervolgens gemakkelijk aan kunt passen. Waarom ben ik zo weg van deze patronen? De beschrijvingen zijn duidelijk, je kunt het simpel houden maar ook varieren met verschillende designopties. Als ik kies voor minikrea, weet ik: dit is goed. Inmiddels heb ik 15 verschillende minikrea patronen, en ik maak ze veel.
Hoe is dat zo gekomen? Hoe is mijn liefde ontstaan, en waarom blijft die liefde zo sterk? Hou je vast voor een verhaal over de onwikkeling van een beginnende af-en-toe naaister naar een volwassen every day sewista.
Van onzekere naaister, naar vol vertrouwen dankzij Minikrea patronen
Eigenlijk heeft minikrea ervoor gezorgd dat ik overgegaan ben op het naaien van (kinder)kleding. Ik ben begonnen met naaien door het maken van opbergers voor brei- en haaknaalden. Daarmee is mijn piepkleine hobbyondernemingkje nijvervlijt in 2015 geboren. Ik had toen wel op naailes gezeten naar aanleiding van een beginnerscursus die ik deed met mijn zus als cadeau voor mijn verjaardag. Ik bleef bij die naaijuffies hangen, ze waren geweldig lief, maar de manier van naaien paste niet bij mij. Het was zo ingewikkeld: patroon tekenen, patroon zeer precies op de stof leggen, stof tot op de millimeter doorslaan en perfect knippen. En ook het naaien was voor mij allerlei verschillende ingewikkelde stappen voor uiteindelijk iets heel simpels. Ik werd er heel onzeker van, en ik was al niet de zekerste. Een project duurde lang en voor elk stapje rende ik naar de juf voordat ik verder durfde.
De verandering door een Workshop bij Ansje
Toen kreeg ik viavia de tip om eens een workshop bij ansjehandmade te gaan doen. Een mooie dag in maart in 2016 bracht mij naar Delft, om een workshop broekje naaien te gaan doen bij Anouck. Het werd een minikrea legging voor Emma. Er ging een wereld voor mij open. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn! Geen millimeterwerk, simpele technieken, en vooral heel veel lol! Sewing is fun! Mijn eerste kennismaking met minikrea was een succes.
Ik ben sindsdien niet meer gestopt met het maken van kinderkleding, al was het in het begin nog heel sporadisch. Niet lang na de workshop broekje naaien, deed ik een workshop jurkje naaien bij Anouck. Het werd het jurkje voor Emma’s tweede verjaardag: de minikrea empire dress. Wat was ik ongelofelijk trots! Binnen een paar uur een jurkje af, nooit geweten dat ik dat kon. Op naailes duurde zoiets weken. Ik kreeg er heel veel zelfvertrouwen van en mijn dochter had er nog nooit zo leuk uit gezien op haar verjaardag. Ik kom af en toe nog bij Anouck op les, als ik nieuwe dingen wilde proberen.
Groeiend zelfvertrouwen, de fijne patronen van Minikrea en de hulplijn op afstand 😉
De echte sprong naar sewista heb ik gemaakt toen ik ging verhuizen. Een heel onbedoeld gevolg van naar een andere provincie verhuizen. Ik had nog wel eens de neiging om als ik iets nieuws wilde proberen, meteen een afspraak voor naailes te maken. Toen ik verder weg ging wonen van Anouck en ik evenveel reistijd zou hebben dan dat de naailes zou duren, begon ik met dingen eerst ZELF proberen in plaats van eerst vragen hoe het moet. En ik heb mezelf daar erg mee verrast. Ik kon meer dan ik dacht. En vanaf dat moment (eind 2017) ging ik los.
De reden dat dat lukte, heeft ook te maken met de patronen minikrea . De patronen zijn zo duidelijk, zonder poespas, en de Engelse beschrijving die erbij zit ook heel goed te doen voor een beginnende naai(st)er. De eerste keer dat ik buiten mijn comfortzone ging, was het met babyshirtje met drukknopen aan weerszijden, en het broekje met voetjes. Ik had nog nooit zoiets gedaan, en oke: ik geef toe: ik heb Anouck wel 1 keer geappt omdat ik aan mezelf twijfelde, maar ik was zo trots dat ik het verder zelf kon doen!
Ik merkte steeds: “Hey, ik kan dit!”, en dat motiveerde enorm. Steeds meer durfde ik zelf andere, nieuwe patronen aan. Van minikrea heb ik inmiddels de patronen van onder andere verschillende jurkjes, broekjes, shirts, ondergoed, speelpakjes, damesjurk en een herenjoggingsbroek gemaakt. Minikrea heeft altijd de EASY versie van het patroon en de DESIGN VARIATIONS. Ik durf inmiddels ook steeds meer te varieren en mezelf daarin uit te dagen en verder te komen. Vorige week kocht ik weer een nieuw damespatroon en ik kan niet wachten….
Door mijn start met minikrea heb ik zelfvertrouwen gekregen als naaister, waardoor ik nu ook niet bang ben voor wat ingewikkeldere patronen, zelf spijkerbroeken! Inmiddels heb ik echt issues, MOET ik elke dag naaien zodat ik na mijn werkdag zen kan worden en word ik onrustig als ik een weekendje wegga (want dan kan ik niet naaien…) Bestaat er zoiets als ‘Anonieme Naaiverslaafden’ waar ik me bij aan kan melden?
Liefs Regina
TIP: Boek ook een workshop of gebruik de Minikrea patronen 🙂
Superleuk om te lezen!
Geweldige blog … leuk om zo wat meer te weten te komen over jouw persoontje en je stappen naar een zelfverzekerde naaiverslaafde.. ha ha we can shake hands. Hoop je snel weer eens te ontmoeten
Leuk te lezen, ik kan ook vaak zo onzeker zijn over mijn naaiwerkjes, maarr aldoende leert men denk ik dan maar!
Wat lijkt me dat een super ingewikkelde manier van naaien, zoals je eerste lessen voor Ansje.. Phfoe, dat zou ik ook niet volhouden hahaha.
Super leuk te lezen dat je door Anouck en Minikrea zo’n zelfvertrouwen hebt gekregen! En die rusteloosheid op een weekendje weg? Super herkenbaar!! Misschien toch iets met zo’n anonieme club gaan doen ;).
Wat leuk om jouw verhaal te lezen Regina! Ik vind het altijd tof om al je creaties voorbij te zien komen.