Jackie Jumpsuit Republique du Chiffon meets meetMilk tencel.

Blog, creatie en foto’s van Corine Tijsen @ceetjemaakt

Hallo lieve dames en wellicht heren,
Hier mijn review van de jackie jumpsuit en de Tencel sanded Twill van meet Milk.
Ga er maar even voor zitten met een kopje thee of een ander drankje naar keuze, want ik heb hopen te vertellen.

De voorbereiding van het Jackie jumpsuit patroon van Republique du Chiffon

Allereerst het patroon. Voor mijn patroonkeuze beperkte ik mij tot de patronen van Republique du Chiffon. Ik ben een sucker voor frans design. Het is vaak classy, elegant, met oog voor een verfijnd detail en Republique du Chiffon behoort al een tijdje tot een van mijn favorieten. Nog nooit echter een patroon gekocht dus dit was toch wel het uitgelezen tijdstip. Scrollend door de patronen bleef ik hangen bij de Jackie. Ik moet eerlijk zeggen dat vooral de bovenkant mij trok. De kapjes op de schouders vind en vond ik een heel mooi detail. Zeker voor mijn smalle schouders.. de manier waarop het bovenlijfje valt was ook een positief punt. Het patroon valt wel smal , maar verdoezelt de kleine rolletjes die hier en daar zijn blijven plakken bij het klimmen der jaren. Van de broek was ik wat minder gecharmeerd. De enorme zakken vind ik niet erg passen bij de rest van het ontwerp. Ik vind ze grof en ze accentueren nodelooos de heupen. Maar goed dat zou natuurlijk snel opgelost zijn met het weglaten hiervan.

De mouwtjes is liefde op eerste gezicht

Dan de stof. Die keuze was ook redelijk snel gemaakt. Ik hou van zacht blauw daar het mij erg goed staat. Daar het mooie design al prachtige details bevatte besloot ik niet voor een print te gaan om vooral de schouderstukken goed op te laten vallen. De sanded Twill van meetMilk viel volgens de beschrijving op de website net een beetje zwaarder dan de medium Twill dus ik besloot dat, deze stof een goede keuze zou zijn om de jumpsuit mooi door te laten vallen.

Eenmaal alles binnen volgde het belangrijkste gedeelte. (Dit besef kwam echter pas later) namelijk het opmeten van de maten. Ik besloot na het meten voor een maat 36 te gaan. Qua bovenlijf zat ik in 34, maar qua heupomvang op een krappe 36. Ik besloot voor de krapte te gaan. Wat heb ik daar later een spijt van gehad, maar daarover straks meer details.

Het in elkaar zetten van het naaipatroon Jackie Jumpsuit

De instructies zijn beknopt, maar duidelijk. Goed te volgen voor de sewista met al enige ervaring. Toen ik de patroondelen zag schrok ik wat van het bovenstuk. Erg kort. Het leek wel een crop top en dit kwam totaal niet overeen met de foto’s die ik inmiddels had opgezocht op instagram van enkele andere sewista’s. Ik besloot het te verlengen met 3 cm. Met het riemgedeelte en de broek erbij zou dat toch wel genoeg zijn hoopte ik. In plaats van de opgestikte zakken, voegde ik steekzakken toe. Ik maakte een patroondeel door de grootte van mijn hand over te trekken. Deze knipte ik 2x gespiegeld voor beide kanten.

Dan volgde na iedere stap het strijken. Dit was nog best wel een dingetje. In het bijzonder met de rondingen. Al snel kwam ik erachter dat ik eerst de naden uit moest strijken en dan de patroondelen dubbel leggen om de rondingen er mooi in te krijgen. Beware; dit patroon bevat dus echt een hoop strijkwerk. De jumpsuit zat redelijk snel in elkaar.

Het tornmesje en het Jackie Jumpsuit patroon šŸ˜‰

Met de broek aan het bovenstuk volgde een snel passen en ja hoor daar kwam de desillusie. De stof viel prachtig, zat heerlijk aangenaam.. de top was het neusje van de zalm.. zo mooi. Ik zag mezelf er al helemaal in flanneren, maar de broek, de broek paste niet. Mijn heupjes waren het laatste half jaar wat gegroeid .. kennelijk naar een franse maat 38 en de torso was te kort. Na enige zuchten van teleurstelling volgde een noodlijntje naar Anouck. Naadjes uitleggen was het advies… een bredere riem (het tussenstuk) maken  en daarna konden we verder kijken. De voorzienigheid was mij wel gezind daar ik op moederdag al maanden geleden een naailes had geboekt dus ik besloot het jumpsuitje mee te nemen.

De aanpassingen van het Jackie Jumpsuit patroon

Tijdens de naailes heb ik de volgende aanpassingen gedaan.  Naadjes uitleggen bij de zijnaden en de binnen naden van de broek had ik thuis al gedaan. Tijdens de naailes heb ik het oorspronkelijke riemgedeelte vervangen door een bredere strook.. ik weet niet meer exact hoeveel cm maar het was best veel. Nadat ik dit had gedaan volgde er weer een passen en gaf Anouck het advies om bij de binnen naden een strook van 3 cm in te voegen, zie afbeelding. Nu ik de foto’s heb gemaakt en goed kan zien hoe hij valt zou ik nog een aanpassing doen aan de pijpen. Iets onder de heupen lijkt hij een beetje boller te vallen waardoor ik een soort onderheupen lijk te creĆ«ren als je begrijpt wat ik bedoel. 

Conclusie

Zou ik het patroon aanbevelen? Dat hangt ervan af.. Als je bereid bent enig meetwerk erin te steken dan ja.. is het antwoord nee.. skip dit patroon. Bij de patroonbeschrijving staat al dat er uit gegaan is van dames met een lengte van 165 cm. Ik ben 174 cm dus ik had echt al beter moeten weten. Met dat gegeven in het achterhoofd is het heel belangrijk om alle papieren patroonstukken onder elkaar te leggen dus bovenstuk, middenstuk en broek. Dit op te meten en deze waardes te vergelijken met je eigen maten. BLOG32019

Ik zelf ga de Jackie nog een keer maken met een flared pijp. Ik denk dat hij dan helemaal geweldig is. Deze uitvoering ga ik stylen met hakken of een sneakertje, omdat ik de de sandaaltjes er niet heel geweldig onder vind staan.

Tenslotte

Dag lieve dames en heren. Ik hoop dat ik jullie een beetje heb mogen inspireren. De Jackie is misschien wel niet een patroon waarmee je start wanneer je net begint met het naaien voor de eigen garderobekast, maar trust me. Met een beetje durf, secuur meten en mijn allerliefste naaijuffie ga je bergen beklimmen

Alle liefs Corine @ceetjemaakt

Stof: meetMilk Sanded Twill SKY Patroon: Jackie Jumpsuit Republique du Chiffon

12 gedachten over “Jackie Jumpsuit Republique du Chiffon meets meetMilk tencel.”

    • Ja gek he.. en dat terwijl ik dacht dat dat met mijn maten wel niet zo’n probleem zou zijn. Maar van een koude kermis thuis gekomen. Die franse dametjes zijn wel erg petit. Ga toch de volgende keer weer voor een patroon van republique chiffon. Benieuwd of dit bij al hun patronen het geval is of dat ik gewoon pech had

  1. Geweldig, wat heerlijk om te lezen, dit hele proces! Vaak zie je alleen een eindresultaat en dan denk ik altijd: oh my God, hoe krijg je het voor elkaar? Ik zie dan een sewista die in een lotushouding binnen no time met het grootste gemak geweldige kledingstukken tevoorschijn tovert. Maar het proces, het gevloek, de twijfel: je ziet het niet! Ik voel me hierdoor enorm geĆÆnspireerd en gerustgesteld!

    Enne… Ik voel me stiekem vereerd er een piepklein stukje van mee te hebben gekregen tijdens Moederdag. Was super je daar te zien. Keep on sewing en inspiring, ik ben fan van jou!

    • Ha ha was het maar zo’n feest. Ik loop hier te gieren. verre van een lotushouding bij dit project, maar wel heel leuk om te doen. Super dat ik je heb kunnen inspireren en leuk om je ontmoet te hebben šŸ™‚

Plaats een reactie