Naaien: Rimpelen met Elastiek

Vroeger droeg ik als baby en kind van die leuke rimpeljurkjes en tops. Ik weet nog dat ik dat erg lekker vond zitten. Het leuke is dat je stoffen zonder elasthane hiervoor heel goed kunt gebruiken en toch aansluitend kunt dragen.

Je kunt rimpelen op twee manieren. Op spoel of met rimpelelastiek. Bij met name de nieuwere machines met een bovenlader gaat het rimpelen met een spoel niet altijd, dit verschilt per machine. Op de machines die wat ouder zijn en met een voorlader gaat het rimpelen met elastiek op rol wel. Dat is een keer voorzichtig uitproberen en dan weet je het 😉 . Ik heb hierover een filmpje gemaakt, maar hieronder zie je de losse afbeeldingen.

Je stikt bij beiden met een rechte steek in steeklengte 3,5-4 en de spanning iets losser. Test eerst een stukje op een proeflapje .

Rimpelen met elastiek van de rol ziet er als volgt uit.

Wil je ook aan de slag met rimpelen, smocken, rimpelelastiek?

Of heb je nog vragen? Stuur mij een berichtje. De materialen vind je in de webshop.

Succes en veel plezier met maken!

10 gedachten over “Naaien: Rimpelen met Elastiek”

 1. Ik heb een vraag over rimpelen met elastiek van de rol: hoe maak je dan meerdere banen? Naai je dan meerdere naden in 1 elastiek? Of zet je er nog een elastiek naast?

  Beantwoorden
  • Hi Annette, rimpelen van de rol kan t/m 4 cm breed (vooralsnog t/m 4cm leverbaar wat ik nu weet), je stikt dan inderdaad meerdere banen in de 4cm brede rimpelelastiek. Wil je nog breder dan zul je meer elastiek moeten gebruiken.

   Beantwoorden
 2. Ik heb een meisjesrok die bovenaan 85cm is en die moet op 50cm breedte komen. Hoeveel rimpelelastiek moet ik hiervoor gebruiken? Na het rimpelen komt er nog een elastische band op

  Beantwoorden
  • Wanneer er nog een elastisch band komt dan rimpelen we niet met rimpelelastiek, dat is puur voor smockwerk of om een taillering te maken in een recht model. Voor rimpel van een rokje dan stikken we twee keer met de rechte steek op de grote steeklengte en spanning slap. Zonder aan en afhechten. aan de draden tekken op gewenste breedte van het elastiek en dat daarop vaststikken.

   Beantwoorden
 3. Hoi,

  Ik probeer te rimpelen op spoel. Nou krijg ik het elastisch garen niet door de naald heen. Heb ik dan te dik elastisch garen, of zijn hier speciale naalden voor?

  Beantwoorden
  • Ik weet niet welk garen (elastisch van mettler??) en welke naald je gebruikt en welke stof soort je gebruikt, daar zitten inderdaad verschillen in. 🙂 Ik kan er zo weinig over zeggen, sorry!

   Beantwoorden
 4. Denk nu even na over rimpelen met een klein matrashoesje voor een poppenbedje. Denk nu even aan rimpelen met naai elastiek. Met maar één (1) elastische garen in het smalle zoompje. Want anders met elastiek trek je zo schuim matrasje zo krom. ’t Is immers maar 38x17x2 cm.
  Zou dat kunnen met elastisch garen?

  Beantwoorden

Plaats een reactie