HH Cologne 2019 stoffenbeurs Keulen

Duurzame stoffen op HH Cologne

Het was aangekondigd op de website en in het boekje ‘ HH Cologne goes green’. Reuze benieuwd was ik naar deze groene hoek. Ondanks dat ik best goed plattegrond kan lezen kon ik het niet vinden. Navraag leerde dat de hoek waar ik zojuist thee dronk met Kim, de hoek was waar de green stuff stond uitgestald in de houten rekken. Dus toch! We maakten daar een extra rondje om te zien of ik nog stands vergeten was. Op vegan pompommetjes van nepbont na, kende ik ze allemaal. Aan de ene kant superfijn dat mijn kennis toereikend is. Aan de andere kant toch jammer dat er niet meer duurzame stoffen zijn en dat deze zo niet duidelijk te herkennen zijn op de beurs wanneer je er nog niet zo mee bekend bent. Desalniettemin kon ik het Ansje budget spenderen aan mooie merken als meetMilk, Cloud9, Eva Mouton en Amandine Cha bijvoorbeeld.

Duurzame stoffen bij Fibre mood & Atelier Brunette

Op de beurs vroeg ik aan Fibre Mood in hoeverre zij meer aandacht gaan schenken aan duurzame stoffen, dat ik graag hun stoffen koop naast het magazine, maar dat ik dit lastig vind, omdat deze meestal niet duurzaam zijn. Ik zag de twijfel en het begrip. Vraag en aanbod spelen hierin een rol. Ook aan Atelier brunette vroeg ik of zij met andere soort stoffen gaan komen. Viscose is al een mooi alternatief, Tencel en Modal gaan nog 1 stapje verder. Zij gaven aan daar enorm mee bezig te zijn. Goede werkomstandigheden, vervoer per boot ipv vliegtuig en in de toekomst gaan deze andere duurzame stoffen er komen. In het verleden hadden zij al eens modal, maar deze was niet van de gewenste kwaliteit. Dus wellicht over een jaar (collecties zijn al ruim 1 jaar vooruit bedacht en worden geproduceerd) dat er meer bij komt. Hoera!

Duurzame stoffen; vraag en aanbod of omgekeerd?

Op de beurs sprak ik ook met het Nederlandse bedrijf Polytex, bekend van Mies&Moos, de Knippie stoffen en de Nijntje stoffen. Originele designs, geen ‘look a likes’ en mooie kwaliteit. Ik hou hun collecties altijd in de gaten en dit jaar zijn zij ook gestart met de verkoop van gerecyclede stoffen en GOTS stoffen, duurzame stoffen dus. Ze werden mooi vernoemend in het HH Cologne goes green hoekje en we snelden ons naar hun stand. Daar zagen we heel veel stoffenrekjes zoals je bij zoveel stands ziet en 1 klein, gehalveerd rekje met groene kaartjes. Oke, het begin is er, misschien is het in de toekomst andersom ? Er zaten echt beauties tussen dat kleine rekje en die bestelden we dan ook voor in de shop!

Op mijn vraag waarom duurzame stoffen en waarom dit aanbod, kwam het antwoord. Hoe meer vraag hoe meer aanbod. Logisch, maar als we dit nu omkeren. Hoe meer aanbod, hoe meer vraag? Als wij als kleine en grote bedrijven het voorbeeld geven? Hoe zou het er dan uit zien? Ligt een taak van de bewustwording, ons milieu, arbeidsomstandigheden niet ook bij de verkoper? Wat vind jij?

Chambrey van Amandine Cha

Duurzame stoffen is de nieuwe norm

Mijn doel voor 2019 is om de duurzame stoffen te normaliseren. Het is normaal om duurzamere keuzes te maken en na te denken over je footprint. Zo lieten wij ons huis volleggen met zonnepanelen en het oudere dubbelglas vervangen door HR++ en hebben wij een efficiënt verwarmingssysteem om de ruimtes apart van elkaar te verwarmen. Ik pas vaker de fiets dan de auto en scheidt al het afval. Koop seizoensproducten en het liefst uit de regio, maar dat lukt niet altijd hoor. Maar het voelt wel al goed om daar bewuster mee om te gaan! Ik wil niemand verplichten om duurzame stoffen te kopen maar door het verhaal achter de cheap fast fashion uit te leggen, zie ik wel steeds meer mensen bewustere keuzes maken en dat geeft ontzettend veel voldoening!

Tijdens de naailessen, nieuwsbrieven en live shop momenten in de webshop schenk ik aandacht aan de duurzame stoffen. Ik verzend de stoffen in gerecycled papier en in gerecyclede plastic verzendzakken. Ik snap dat de prijs van duurzame stoffen niet voor iedereen is weggelegd, maar wees creatief met tweedehands, combineer daarmee en draag vaker hetzelfde outfit. We hebben geen 20 jurken nodig. Dus wil je graag aan de slag om zelf een duurzame wardrobe te maken? Schrijf je in voor een naailes en maak kennis met naaiwereld. Voor je het weet ben je bevangen door het naaivirus ?

Plaats een reactie