Hoe werkt een naaimachine

Sewing is my therapy

Wanneer je de eerste keer gaat naaien is zo’n machine best even wennen. Waar dienen alle knopjes voor, hoe til ik het ‘voetje’ op. Wat is een voetje eigenlijk? ? De naai termen leer je gelukkig vanzelf en heel snel. Zeker als je les volgt en je niet anders hoort. Als voorbeeld neem ik de Brother Innovis 15. Een fijn instapmodel die ook bij mijn naailessen gebruikt worden. De knoppen komen bij de meeste machines overheen. Dit is een elektronische machine. De naaimachine heeft een bovendraad, op klos, en een onderdraad, op spoel. Samen zorgen ze ervoor dat de steken gevormd worden.

Brother Innov-is 15
 1. Gebruik de spoelwinder voor het winden van de spoel. Spoeltje is het kleine ronde garenklosje wat je in de machine stopt. Wanneer je geen spoeltje windt kun je op de spoelhouder een extra klospen zetten, waar je een extra klosje kunt plaatsen voor bijvoorbeeld stikken met een tweelingnaald.  
 2. De klospen waar je een klosje garen op zet.
 3. Draadspanningsknop. Draai de draadspanningsknop om de spanning van de aan te passen.
 4. Spoelwinder. Hier loopt het garen tussendoor (klemt) zodat je een spoeltje kunt draaien.
 5. Schuif de draad van rechts naar links door de opening in de draad ophaalhendel. Dit noemen we ook wel inrijgen.
 6. Leid de draden door de draadafsnijder om ze af te snijden
 7. Berg persvoeten en spoelen op in de klepbakje van de naaimachine. Deze is afneembaar zodat je eventueel meer ruimte hebt om bijvoorbeeld een ronding, zoals een broekspijp te zomen.
 8. Met deze knoppen en de schuif bedient u de naaimachine. Achteruit stikken, naald omhoog en de snelheidsregel schuif.
 9. Gebruik het bedieningspaneel om de steeklengte en breedte te selecteren en voor verschillende andere steekinstellingen.
 10. Met deze draaiknop kun je de steken selecteren.
 11. Hier zie je de gekozen steek.
 12. Draai het handwiel naar u toe om één steek te naaien of de naald omhoog of omlaag te zetten.
 13. De aan en uit knop
 14. Ingang stekker
 15. Ingang voetpedaal
 16. Transporteur omlaag zetten indien gewenst. Dat zorgt ervoor dat de stof er doorheen geduwd wordt of niet.
 17. Persvoet hendel, het voetje kun je hiermee omhoog en omlaag doen.
 18. Draadgeleider, spoel en voor het inrijgen.
 19. Draadgeleider, voor het inrijgen van het draad.
 20. Deze opening zorgt voor luchtverversing rond de motor.

Spoeltjes

Voorbeeld afbeelding Brother naaimachine

Spoeltje draaien/vullen gaat als volgt. Via de twee draadgeleiders (18 en 19 op eerdere afbeelding) klemmen tussen de voorspanningsschijf(zie afbeelding hierboven nr 2). Schuif de spoel naar rechts en vul het spoeltje door je pedaal in te trappen. Wanneer je klaar bent, schuif je hem weer naar links en verwijder je de spoel. De spoel stop je vervolgens in het spoelhuis.

In de handleiding van jouw machine staat uitgelegd hoe je het spoeltje in de machine stopt. Of je wel of niet het draad moet ophalen (bij deze brother niet) en of je een voor of bovenlader hebt. De brother heeft een bovenlader. Bovenstaande afbeeldingen komen uit mijn brother handleiding.

Draadspanning van de naaimachine

De spanning van je draad is goed als je stiksel aan beide kanten er hetzelfde uitziet. Bij dikkere en dunnere stoffen kan dit verschillend zijn. Meestal staat de knop tussen 3-4. Een te lage draadspanning, dan zie je aan de onderkant lusjes. Een te hoge draadspanning, dan zie je aan de bovenkant kleine lusjes.

Per steek kan het ook verschillen. Gebruik onderstaand overzicht. Afbeelding komt van Bernina.

Gebruik de gebruikshandleiding van de naaimachine 
Wie leest er nu graag een gebruikshandleiding. Ik in ieder geval niet. Maar weet dat je in elke handleiding heel makkelijk je vraag kunt terugvinden en lezen hoe het op jouw naaimachine werkt. Dus pak hem erbij als je wilt weten hoe jouw knoopsgaten voet werkt bijvoorbeeld. Van je handleiding kun je veel naai technieken leren en de mogelijkheden van jouw naaimachine beter toepassen.

Kilometers naaien is leren

De beste manier om te leren naaien is doen. Bezuinig niet op de juiste materialen, die vergroten je naaiplezier. Kies goede stoffen, ook deze dragen bij aan het naai succes. Lees hierover mijn blog Wat heb ik nodig voor het naaien.  Naaien is voor velen een vorm van ontspanning, je wordt er rustig van, je hoofd laat alle hersenspinsels van de dag los. Het is niet voor niets voor velen een verslaving. Niets is leuker dan je eigen creatie tot stand zien komen en elke keer meer uitdaging te zoeken in nieuwe creaties.

Veel succes met naaien, je bent altijd welkom voor een naailes, workshop of stof-shop bezoek in het Atelier van Ansje.

Groetjes Anouck

Plaats een reactie