Stoere rits in zijnaad

Blog en foto’s door stagiaire Else @ansjehandmade

Een stoer shirt hoeft niet altijd een shirt met een stoere print te zijn. Het is juist ook heel erg leuk om te spelen met fournituren om iets stoers te maken. In deze blog kan je stap voor stap zien hoe je een wonderzip (losse rits van de rol) in de zijnaad zet van een heel simpel shirt. Je kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van een jeansrits, alleen kan je deze dan niet op maat maken.

Heel veel plezier en succes met het maken!

Wat heb je nodig?

Fournituren:

Klaar voor de start? Af!

Dit is de Snaply rits van de rol, aka wonderzip rits. Een lange rits met drie runners erbij, waardoor de ritsen kan maken op de maat die jij wilt.
Ze zijn beschikbaar in veel verschillende kleuren.

We beginnen met het op maat maken van de rits. Je kan er zelf voor kiezen hoelang je de rits wilt hebben. Maar het leuke aan deze rits, is dat je hem op je eigen maat kan maken. Ik heb ervoor gekozen om hem 20cm lang te knippen, de rits wordt dan zo’n 18 cm lang in het shirt.

Dan moet nu de runner erop gezet worden en dat doe je met een handige tool die je op de onderstaande afbeelding ziet. Schuif de runner op z’n kop in het houdertje, zodat het lipje naar beneden hangt.

Dan heb je je rits gemaakt! Het ziet er op de afbeelding natuurlijk heel makkelijk uit, maar het kan soms best even duren voordat het echt lukt. Probeer ook goed te kijken wat je doet en niet alleen maar de duwen en trekken aan de rits. Dan kan je hem beschadigen en gaat het alleen maar lastiger. Oefening baart kunst! 🙂

Nu moeten we nog de ritsstoppers op de rits plaatsen. Omdat we een rits willen die open kan, gebruiken we drie ritsstoppers. één aan de bovenkant en twee aan de onderkant van de rits. Om die erop te zetten is het handig om een tangetje te gebruiken, dan kan je de ritsstoppers goed aanknijpen. Wij gebruikte een tangetje voor het maken van sieraden e.d. te koop bij de Xenos.

Plaats de ritsstoppers 1 cm voor het uiteindes van de rits. Je gebruikt die 1 cm straks als naad om de rits netjes af te werken. Omdat de ritsstoppers wat groot zijn voor de enkele tandjes onderaan, is het handig om ze met je tangetje te proberen een beetje rond te krijgen. Daardoor sluiten ze goed aan om de tandjes.

Om de rits straks aan het einde netjes af te werken, moeten de tandjes die uitsteken boven de ritsstoppers, weggehaald worden.

De tandjes van een rits zijn eigenlijk één lange spiraal. Het handigste is om eerst het doorzichtige draad door te knippen en dan voorzichtig aan de spiraal te trekken. Knip hem af wanneer je bij de ritsstoppers bent gekomen. Knip ook de overige draadjes weg. Knip niet de rest van de rits weg, want dat gebruikt je voor de afwerking.

TADAA, de rits gaat al in de zijnaad!

Dan kunnen we nu de rits in de zijnaad gaan zetten! Om te bepalen tot waar je de zijnaad stik, is het handig om je rits er even naast te leggen. Omdat je te maken hebt met een zoom leg je de rits 2 cm hoger en zet je speldjes bij de ritsstoppers. Stik dan de zijnaad vast tot aan het bovenste speldje.

Vervolgens gaan we de rits in de zijnaad spelden of gebruik sewing tape/lijm. Laat het onderste speldje zitten voor de zoom.

Stik de ritsen aan de beide kanten vast. Door de runner kan je niet overal goed bij. Wanneer je de runner voelt, laat je de naald in de stof staan, doe je het voetje omhoog. Soms kan je het voetje nog iets hoger doen om de runner goed onder het voetje door te laten gaan. Dan kan je vervolgens weer goed verder stikken en heb je geen last meer van de runner.

Om ervoor te zorgen dat je straks een mooi hoekje krijgt, gaan we de naad bovenaan iets inknippen. Daardoor krijg je iets meer ruimte om de rits mooi te krijgen.

Je knipt van onder schuin naar boven naar het stiksel van de zijnaad. Nadat je het knipje hebt gegeven, kun je nog de laatste 1,5 cm stikken. Dan weet je zeker dat de rits goed vast blijft zitten.

Het ziet er aan de buitenkant dan zo uit zoals je ziet op de onderstaande afbeelding. Dan ga je nu de buitenkant spelden waar je gaat stikken. Vorm met je vingers de stof mooi om de ritsstopper heen aan de bovenkant en zet daar ook een speldje.

Stik met het ritsvoetje weer langs de rits heen. Voor het maken van een hoekje stik je twee steken verder dan het einde van de rits. Laat je naald in de stof staan, voetje omhoog en keer de stof. Dit doe je ook bij het volgende bochtje. Stik helemaal door tot aan het einde.

Dan is het nu alleen nog de zoom die afgewerkt moet worden!

Je kan ervoor kiezen om enkel te stikken, maar hier hebben we gekozen om gebruik te maken van de tweelingnaald.

En dan is je shirt met een rits in de zijnaad af! (Tenzij je de mouwen en het halsboordje nog moet doen 😉 )

Ik hoop dat het allemaal gelukt is met het maken en dat je nu een cool rits-shirt hebt gemaakt.

Bedankt voor het lezen!!

groetjes Else (stagiaire juni/juli 2020)

Plaats een reactie