Plisse rok tutorial

Geschreven door Corine @ceetjemaakt. Corine naaide voor de feestdagen een mooie plisse rok en weet dit te stijlen met diverse andere zelfgemaakte kledingstukken. KIik hier voor het filmpje.

Benodigheden:

 • Let op: 
 • De plisse loopt in de breedte van de stof, dus de stofbreedte is de lengte van de plisse.
 • De zelfkant kun je als zoom gebruiken, je hoeft deze niet om te zomen.
 • Wanneer je een rok voor jezelf wilt maken neem de breedte heupomtrek en tel daar minimaal 0,5m bij op. De plisse moet tijdens het dragen graag ‘rimpelen’ dus je hebt daarvoor extra stof nodig, het zit namelijk niet gerimpeld op de rol 😉 Volwassenen heupomtrek plus 0,5 m // kids plus 0,3 m
 • Je hoeft deze stof niet voor te wassen, hij kan niet meer krimpen.

Stap 1: bepaal de lengte van je plisse rok. Het korte stuk op de foto is het stak wat ik over heb. Het langste stuk is de lengte van de rok.

Stap 2: Uit het overgebleven stuk knip je de tailleband. De tailleband is 10cm breed en de lengte is de gemeten heupwijdte plus een cm of 5.

Stap 3: We gaan rimpelen. Zet je grootste steeklengte op en een lage draadspanning (niet hoog zoals op het plaatje staat). Naai twee rijen stiksels naast elkaar. Dit doe je aan de kant waar je het rokgedeelte hebt afgeknipt. De andere kant is het meest recht en wordt de onderkant van de rok.

Stap 4: Naai de tailleband in de breedte met de goede kanten op elkaar. Vouw dan de goede kanten in de lengte op elkaar. Rimpel het rokgedeelte evenwijdig aan de tailleband en speld het rokdeel aan de tailleband.

Stap 5: Stik vast en laat een opening open voor het elastiek. Knip het elastiek af op de gewenste lengte. Ik gebruik daarvoor een tailleband van een andere rok en tel daar zo’n 4cm bij op. Dit stukje heb je nodig om de elastiekdelen op elkaar te stikken.

Stap 6: Haal het elastiek door de tailleband mbv een grote speld. Naai de uiteinden van het elastiek op elkaar met een zigzag en stik het gat dicht door dit aan het rokgedeelte vast te stikken.

Stap 7: Eventueel stik je nog een stiklijn in het midden van de tailleband met een normale stiksteek terwijl je het elastiek uittrekt en VOILA je plisse rok is klaar!

PS een Plisse broek kan dus ook 🙂

4 gedachten over “Plisse rok tutorial”

 1. Wat leuk om samen te doen! Gaan mijn dochters vast erg leuk vinden!
  Hoe bepaal je de benodigde breedte van de stof nodig voor de rok?
  En, de link naar het filmpje lijkt niet te werken?

  Beantwoorden
 2. Super leuk patroon, ga ik zeker maken. Maar er staan alleen wat tegenstrijdige beschrijvingen bij:

  Wanneer je een rok voor jezelf wilt maken neem de breedte heupomtrek en tel daar minimaal 0,5m bij op. De plisse moet tijdens het dragen graag ‘rimpelen’ dus je hebt daarvoor extra stof nodig, het zit namelijk niet gerimpeld op de rol 😉 Volwassenen heupomtrek plus 0,5 cm // kids plus 0,3 cm.

  Ik neem aan 0.5m ipv 0.5cm en 0.3m ipv 0.3cm

  Zet je grootste steeklengte op en een lage draadspanning, onder de foto staat zet je grootste steeklengte op een hoge draadspanning.

  Beantwoorden
  • Het is inderdaad 0,5m, tekst is aangepast.
   De foto kan ik helaas niet aanpassen, maar ik rimpel altijd op lage spanning, heb het er nu extra bijgezet dat het LAAG moet zijn.

   Beantwoorden

Plaats een reactie